Paluu aloitussivulle

www.velutipes.com
Sepon sieniopasStrobilurus stephanocystis - Tallkotteskivling

www.velutipes.com
Sepon sieniopas

Männynkäpynahikas

Vuoden toinen
syötävä helttasieni?

Männynkäpynahikas

Männynkäpynahikas


Etelä- ja Keski-Suomessa ensimmäiset ilmaantuvat joskus jo maaliskuussa, yleensä kuitenkin huhtikuun aikana. Pohjoisempana hieman myöhemmin. Satokausi vaihtelee huhtikuun lopulta toukokuun alkupuolelle. Lumien sulaminen ja keväinen kuivuus vaikuttavat tilanteeseen paljon.


Kasvupaikkoja ovat havupuu- ja sekametsät, paikat missä kasvaa isoja mäntyjä. Parhaat kasvumahdollisuudet ovat silloin, kun kävyt hautautuvat osittain tai kokonaan maan alle. Männynkäpynahikkaat kasvavat ensin lämpimille ja valoisille paikoille, lopuksi varjoisemmille ja viileämmille paikoille. Erittäin yleinen laji.


Männynkäpynahikas on niin pieni kooltaan, että harva sitä poimii. Toisaalta hyvältä kasvupaikalta poimii nopeasti riittävän määrän. Vain lakit poimitaan. Ne voi paistaa nopeasti sellaisenaan. Jalka on liian sitkeä syötäväksi. Paistetut lakit voi sekoittaa vaikka sulatejuustoon ja lisätä leivän päälle. Hyvä sienikeittokin männynkäpynahikkaista syntyy.


Jos saalista on tarjolla ja intoa riittää, lakit voi säilöä kuivaamalla ne kuivurissa. Hyvin kuivattuna ne säilyvät pitkään.


Tuntomerkkejä:
Lakki on halkaisijaltaan yleensä 1-2 cm. Nuorena lakki on kupera, vanhempana laakea. Ruskea pinta on kuivana matta. Heltat ovat valkoiset. Jalka on sitkeä, sileä, yleensä alle 6 cm pitkä ja ohut, vain 1-2 mm. Nuorena vaalea, myöhemmin alaosa ruskeankeltainen, yläosa vaaleampi. Jalka kasvaa harvemmin suoraan männynkävystä, mutta rihmaston kautta se on yhteydessä käpyyn. Eniten männynkäpynahikkaita muistuttavat kuusenkäpynahikas ja karvaskäpynahikas. Jälkimmäinen ei kelpaa syötäväksi, mutta onneksi se ei ole Suomessa kovin yleinen.

Männynkäpynahikas

Vuoden toinen
syötävä helttasieni?

Männynkäpynahikas


Vuoden toinen
syötävä helttasieni?

Muita käpynahikkaita:
Kuusenkäpynahikas, grankotteskivling, Strobilurus esculentus
Karvaskäpynahikas, bitter kotteskivling, Strobilurus tenacellus


Kuvat ja tekstit © Seppo Kytöharju, Finland
eppojoo @ hotmail.com


Vuoden toinen
syötävä helttasieni?


L 2011-04-27 | K 2016-04-03

Paluu aloitussivulle

Suora linkki tälle sivulle:
http://www.velutipes.com/seponsieniopas/strobilurus_stephanocystis_sso.htm

Strobilurus stephanocystis

Strobilurus stephanocystis männynkäpynahikas tallkotteskivling