Paluu aloitussivulle

www.velutipes.com
Sepon sieniopasMycena plumipes - Kottehätta

www.velutipes.com
Sepon sieniopas

Käpyhiippo

Kuusenkävyn
kevätkaveri.

Käpyhiippo

Käpyhiippo


Ensimmäiset voi joskus huomata jo maaliskuun lopulla, jos kevät on aikainen. Tavallisesti ensimmäiset löytyvät huhtikuun loppupuolella. Yleisimmillään laji on tavallisesti toukokuussa.


Kasvupaikkoja on monenlaisia, mutta kuusia ja varsinkin kuusenkäpyjä on oltava. Lämpimälle, hieman heinittyneelle eteläiselle rinteelle saattaa kunnon kevätsateiden jälkeen ilmaantua kymmeniä käpyhiippoja.


Käpyhiipot kasvavat suoraan maahanpudonneista kuusenkävyistä. Suurin osa kasvaa karikkeiseen maahan hautautuneista kävyistä. Kostealla paikalla sieniä pukkaa myös maanpinnalla olevista kuusenkävyistä.


Käpyhiippo ei ole ruokasieni.


Tuntomerkkejä:
Lakki on nuorena kellomainen, myöhemmin laakeampi ja kokoa voi kertyä noin 3 cm. Keskiosa pysyy koholla. Läpisäteisyys näkyy vaihtelevasti hieman kiiltävässä pinnassa. Väri vaihtelee harmaanruskeasta keltaruskeaan. Heltat ovat harvahkot, vaaleat, vanhempana on hieman punerrusta. Jalka on pituudeltaan 3-7 cm ja paksuutta vain 2-4 mm. Väri mukailee lakin pintaa, mutta yläosa on vaaleampi. Pinta on sileä ja liukas, sitkeä ja ontto. Alaosassa on karvamaista valkoista rihmastonukkaa, joskus runsaastikin. Eniten käpyhiippoa muistuttavat ehkä poimuhiippo ja kuusenkäpynahikas.

Käpyhiippo

Kuusenkävyn
kevätkaveri.

Käpyhiippo


Kuusenkävyn
kevätkaveri.

Muita samantyyppisiä:
Poimuhiippo, rynkhätta, Mycena galericulata
Kuusenkäpynahikas, grankotteskivling, Strobilurus esculentus


Kuvat ja tekstit © Seppo Kytöharju, Finland
eppojoo @ hotmail.com


Kuusenkävyn
kevätkaveri.


L 2011-05-04 | K 2016-04-06

Paluu aloitussivulle

Suora linkki tälle sivulle:
http://www.velutipes.com/seponsieniopas/mycena_plumipes_sso.htm

Mycena strobilicola

käpyhiippo kottehätta