Paluu aloitussivulle

www.velutipes.com
Sepon sieniopasMorchella elata - Toppmurkla

www.velutipes.com
Sepon sieniopas

Kartiohuhtasieni

Kartiohuhtasieni on
arvostettu kevätsieni!

Kartiohuhtasieni

Kartiohuhtasieni


Ensimmäiset pienet kartiohuhtasienet saattavat ilmaantua jo huhtikuun loppupuolella. Varsinainen satokausi alkaa yleensä huhti-toukokuun vaihteessa. Kesäkuun koittaessa sesonki on jo ohi. Näin yleensä.


Ensimmäisiä kasvupaikkoja ovat mm. valoisat ja lämpimät pihat, puutarhat ja puistot. Usein pensaiden alla lastukoilla ja nurmikoiden reunoilla. Muita kasvupaikkoja ovat lehtipuumetsiköt, joutomaat, heinikot ja tienreunat. Paikoissaa, joissa on maatuvaa puu- ja kasviainesta. Myös palopaikat, tuhka ja maatuvat omenat mainitaan usein lajin yhteydessä. Kartiohuhtasienet ilmaantuvat samoille paikoille yhä uudelleen, vuodesta toiseen, jos olosuhteet säilyvät otollisina.


Yleensä kartiohuhtasieniä löytyy niukasti, vain muutamia kerralla. Poikkeuksen tekevät puu- ja pensasistutusten alustat, joilla on puuhaketta ja maa on ravinteikas. Aiemmin harvinaistuva laji onkin löytänyt uusia kasvupaikkoja! Näillä paikoilla sieniä voi kasvaa kymmenittäin, jopa sadoittain ja ovat myös suurikokoisempia.


Kartiohuhtasieni on kauppasieni. Valitettavasti se on kevätsienistä toukkaisin ja kasvupaikat kuivuvat helposti. Poimittaessa sieniä on hyvä halkaista ja näin todeta toukattomuus. Säilöntä onnistuu kuivaamalla ja pakastamalla.


Tuntomerkkejä:
Kokonaiskorkeus yleensä alle 20 cm, jalan osuus on alle puolet. Lakin halkaisija on tavallisesti 2-6 cm ja jalan halkaisija 1-4 cm. Vapaana luonnossa kartiohuhtasienet ovat selvästi pienempiä ja vastaavasti ravinteikkailla istutuksilla isoja. Lakkiosa on ontto, nuorena vaaleanruskea, tummuu iän ja kuivumisen myötä. Verkkomaisesta pinnasta erottuu selkeimmin pystykuvio ja alareuna on kiinni jalassa. Ontto jalka on vaalea, vaaleankeltainen ja pinta on jyväksikäs. Eniten kartiohuhtasientä muistuttavat pallohuhtasieni ja poimukellomörsky, jotka ovat paljon harvinaisempia, myös kevään sieniä.

Kartiohuhtasieni

Kartiohuhtasieni on
arvostettu kevätsieni!

Kartiohuhtasieni


Kartiohuhtasieni on
arvostettu kevätsieni!

Muita samantapaisia:
Pallohuhtasieni, rund toppmurkla, Morchella esculenta
Poimukellomörsky, vindlad klockmurkla, Ptychoverpa bohemica


Kuvat ja tekstit © Seppo Kytöharju, Tampere
eppojoo @ hotmail.com


Kartiohuhtasieni on
arvostettu kevätsieni!


L 2011-04-26 | K 2016-04-03

Paluu aloitussivulle

Suora linkki tälle sivulle:
http://www.velutipes.com/seponsieniopas/morchella_elata_sso.htm

Morchella elata

kartiohuhtasieni toppmurkla