Paluu aloitussivulle

www.velutipes.com
Sepon sieniopasMarasmius oreades - Nejlikbrosking

www.velutipes.com
Sepon sieniopas

Nurminahikas

Usein noidankehänä
nurmikolla.

Nurminahikas

Nurminahikas


Ensimmäiset ilmaantuvat toukokuun lopulla tai kesäkuun alkupuolella.Kasvusykäyksiä voi olla useita pitkin kesää syksyyn saakka. Laji on yleinen Etelä- ja Keski-Suomessa, harvinaistuu pohjoista kohti.


Kasvupaikkoja ovat varsinkin nurmikot ja ruohikot. Pihoissa, puistoissa ja teiden reunoilla. Usein nurmikolle ilmestyy ensin voimakkaasti vihreitä noidankehiä tai nauhamaisia kuvioita. Ei aikaakaan, kun nurminahikkaat kasvavat esiin ja itiöemiä voi olla satoja. Kasvupaikalla nurmikon voimakas vihreys katoaa ja nurmikko vaurioituu väliaikaisesti. Monen mielestä laji on kiusallinen nurmikon rumentaja, mutta moni on iloinen sienisaaliista.


Nurminahikas on hyvä ruokasieni, kunhan se kasvaa puhtaalla paikalla. Vain lakit poimitaan. Soveltuu monenlaisiin ruokiin ja säilöntä kuivaamalla on helppoa.


Tuntomerkkejä:
Keltaruskea lakki on halkaisijaltaan 2-5 cm, kosteusmuuntuva. Jalka on samaa värimaailmaa, mutta vaaleampi, pinnaltaan sileä, renkaaton, ohuehko ja sitkeähkö. Lyhyellä nurmikolla jalka jää lyhyemmäksi, mutta pitkässä heinikossa pituutta kertyy enemmän. Malto on vaaleata, hieman keltasävyistä. Heltat ovat melko harvassa, väriltään lakin yläpintaa vaaleammat, hieman keltaiset tai beigesävyiset. Joskus nurminahikas kasvaa kauttaaltaan poikkeuksellisen vaaleana. Tuoksun useimmat kokevat miellyttäväksi. Joidenkin mielestä se muistuttaa neilikan tuoksua (nimi ruotsiksi nejlikbrosking). Maku on mieto. Joidenkin mielestä (vaihtelevasti?) hieman metallinen.

Nurminahikas

Usein noidankehänä
nurmikolla.

Nurminahikas


Usein noidankehänä
nurmikolla.

Muita samannäköisiä lajeja mm:
Kalvasnahikas, föränderling brosking, Marasmius wynnei (harvinainen)

Kuvat ja tekstit © Seppo Kytöharju, Tampere
eppojoo @ hotmail.com


Usein noidankehänä
nurmikolla.


L 2013-06-11 | K 2016-04-07

Paluu aloitussivulle

Suora linkki tälle sivulle:
http://www.velutipes.com/seponsieniopas/marasmius_oreades_sso.htm

Marasmius oreades

nurminahikas nejlikbrosking