Paluu aloitussivulle

www.velutipes.com
Sepon sieniopasLeratiomyces percevalii - Fliskragskivling

www.velutipes.com
Sepon sieniopas

Rikkakaulussieni

Yleistyvä
ja aikaistuva?

Rikkakaulussieni

Rikkakaulussieni


Rikkakaulussieni tuntuu olevan yleinen varsinkin eteläissä Keski-Suomessa, muualla mahdollisesti harvinaisehko, jopa harvinanen. Ensimmäiset ilmaantuvat toukokuussa ja kasvukausi kestää myöhäiseen syksyyn.


Ihmisen vaikutuspiirissä viihtyvä, mahdollisesti yleistyvä laji. Suosii paikkoja, joilla on maahan hautautunutta puujätettä. Pururatojen reunat, puiden käsittelypaikat ja joutomaat. Puistoissa ja pihoissa laji kasvaa pensaiden alla lastukoissa ja nurmikkojen reunamilla.


Rikkakaulussieni kasvaa toisinaan isoina ryhminä.
Ei ruokasieni.


Tuntomerkkejä:
Olemukseltaan rikkakaulussieni on jämäkkä, kestävä, eikä se rikkoudu kovin helposti. Lakki on ensin munanmuotoinen, pyöreän kupera. Myöhemmin kellomainen ja lopulta laakea, mutta keskellä säilyy loivahko kohouma. Lakin halkaisija on tavallisesti 4-6 cm, joskus lähemmäs 10 cm. Väri on keltainen ja reunoille jää vaaleata helttojen suojusjätettä. Nuorena heltat ovat seittimäisen suojuksen peittämät joidenkin seitikki- ja helokkalajien tapaan. Heltat ovat hieman johteiset. Ensin vaaleanharmaat, myöhemmin tummemmat, violetinsävyiset. Jalka usein mutkainen, alaspäin kapeneva tai tasapaksu, 4-8 cm pitkä, alle 1 cm paksu ja pinnaltaan nukkamainen. Ensin kauttaaltaan vaalea, myöhemmin yläosa on lähes valkoinen, alaosa keltaruskea. Varsinainen rengas puuttuu, mutta sen tilalla on tumma vyömäinen jäänne. Tyvellä on usein valkoista rihmastoa.

Rikkakaulussieni

Yleistyvä
ja aikaistuva?

Rikkakaulussieni


Yleistyvä
ja aikaistuva?

Muita samannäköisiä:
Kesäpiennarsieni, tidig åkerskivling, Agrocybe praecox


Kuvat ja tekstit © Seppo Kytöharju, Finland
eppojoo @ hotmail.com


Yleistyvä
ja aikaistuva?


L 2013-03-18 | K 2016-04-02

Paluu aloitussivulle

Suora linkki tälle sivulle:
http://www.velutipes.com/seponsieniopas/leratiomyces_percevalii_sso.htm

Leratiomyces percevalii

rikkakaulussieni fliskragskivling