Paluu aloitussivulle

www.velutipes.com
Sepon sieniopasHelvella corium - Svart skålmurkla

www.velutipes.com
Sepon sieniopas

Mustapikarimörsky

Sinnikäs
pikkumusta!

Mustapikarimörsky

Mustapikarimörsky


Tarkka silmä voi havaita ensimmäiset toukokuussa ja sen jälkeen pitkin kesää syksyyn saakka. Tarkkana silmän pitää ollakin! Tätä pienehköä mustaa sientä ei kaiken muun joukosta helpolla huomaa. Kasvupaikkakin on hieman epätavanomainen.


Usein hiekkatien reunalla, pajupuskien tuntumassa. Vanhojen pajunlehtien ja aluskasvillisuuden joukossa, usein hieman sammaloituneella hiekka- tai sorapohjalla. Tavallisesti vain muutamia, toisinaan kymmenittäin metrien matkalla.


Mustapikarimörskyn sanotaan olevan kalkinsuosija. Sen menestys, niin kuin monen muunkin sienen, riippuu oikeanlaisista kasvuolosuhteista. Liian kostea paikka ei kelpaa, ei myöskään liian kuiva. Pienellä sienellä on tekemistä, että selviytyy hiekkaisessa maassa kevätauringon porottaessa. Lajia pidetään harvinaisehkona. Yleisimmillään se lienee Keski-Suomessa.


Ei ruokasieni.


Tuntomerkkejä:
Tämä pikarin muotoinen sieni ei yleensä kasva 6 cm korkeammaksi. Mustalla lakkiosalla on leveyttä 1-4 cm, sisäpinta on sileä. Ulkopinta on matta, nukkamainen, musta tai tummanruskea, yläosan karvamainen nukka vaaleampaa. Maltokerros on ohut ja se on valkoinen. Mustalla nukkapintaisella jalalla on mittaa 1-3 cm. Yleensä hieman mutkalla, halkaisija on korkeintaan 0,5 cm. Tasapaksu tai yläosastaan leveämpi, alaosa vaalea. Joskus mustapikarimörsky on kauttaaltaan musta. Muut mustat mörskylajit kasvavat myöhemmin.

Mustapikarimörsky

Sinnikäs
pikkumusta!

Mustapikarimörsky


Sinnikäs
pikkumusta!

Muita mustia mörskyjä:
Mustamörsky, svart hattmurkla, Helvella lacunosa
Mustasatulamörsky, sotmurkla, Helvella atra
Karvasatulamörsky, Helvella pezizoides


Kuvat ja tekstit © Seppo Kytöharju, Finland
eppojoo @ hotmail.com


Sinnikäs
pikkumusta!


L 2011-04-30 | K 2016-04-04

Paluu aloitussivulle

Suora linkki tälle sivulle:
http://www.velutipes.com/seponsieniopas/helvella_corium_sso.htm

Helvella corium

Helvella corium mustapikarimörsky svart skålmurkla