Paluu aloitussivulle

www.velutipes.com
Sepon sieniopasDiscina ancilis - Öronmurkla

www.velutipes.com
Sepon sieniopas

Laakakorvasieni

Esikäsittely
kuten korvasienellä!

Laakakorvasieni

Laakakorvasieni


Etelä- ja Keski-Suomessa ensimmäiset ilmaantuvat huhtikuun loppupuolella. Varsinainen satokausi alkaa yleensä toukokuun alkupuolella kun valkovuokot kukkivat ja sinivuokot jo hiljalleen hiipuvat.


Havupuumetsissä, joissa on vanhempaa puustoa, rikottua maanpintaa. Laakakorvasieni kasvaa usein lahoavan havupuun kannosta tai pintajuurista, toisinaan myös puujätekasoista ja lähes paljaalla hiekkamaalla. Vanhat metsäkonetiet, ojien reunat ja hakkuualueet ovat hyviä löytöpaikkoja. Kasvavat ensin valoisille ja lämpimille paikoille, myöhemmin muualle. Sateeton ja lämmin kevät tai yöpakkaset voivat viedä sadon. Melko yleinen laji, mutta satomäärät vaihtelevat.


Laakakorvasieni on hyvä, mieto ruokasieni. Se ei ole myrkyllinen, mutta virallisen ohjeen mukaan se on esikäsiteltävä kuten tuoreena myrkyllinen "se oikea" korvasieni.


Säilöä voi pakastamalla tai kuivaamalla. Käyttöön otettaessa rapeaksi kuivattuja sieniä liotetaan kaksi tuntia. 10 grammaa sieniä, 2 desilitraa vettä. Liotuksen jälkeen esikäsitellään kuten myrkylliset korvasienet.


Tuntomerkkejä:
Laakakorvasieni voi kasvaa yli 10 cm leveäksi. Pienenä se on kuin mikä tahansa ruskea maljakas, mutta jo hyvin varhain sen keskiosaan ilmaantuu ryppyjä. Vanhempana sieni laakenee ja ryppyisyys leviää koko yläpinnalle. Alapinta on vaaleampi, yläpintaa karheampi. Laakakorvasienen malto on hieman rustomaista, silti haurasta. Jalka on lyhyt, suonimainen, vaalea ja paksu. Eniten korvasientä muistuttaa ehkä lehtopokaalimörsky.

Laakakorvasieni

Esikäsittely
kuten korvasienellä!

Laakakorvasieni


Esikäsittely
kuten korvasienellä!

Muita korvasieniä:
Korvasieni, stenmurkla, Gyromitra esculenta
Lehtokorvasieni, blek stenmurkla, Gyromitra gigas
Kaitakorvasieni, "långfotad murkla", Gyromitra longipes
Kesäkorvasieni, klotsporig murkla, Gyromitra sphaerospora


Kuvat ja tekstit © Seppo Kytöharju, Tampere
eppojoo @ hotmail.com


Esikäsittely
kuten korvasienellä!


L 2011-04-29 | K 2016-04-03

Paluu aloitussivulle

Suora linkki tälle sivulle:
http://www.velutipes.com/seponsieniopas/discina_ancilis_sso.htm

Discina ancilis

Discina ancilis laakakorvasieni öronmurkla