Paluu aloitussivulle

www.velutipes.com
Sepon sieniopasCaloscypha fulgens - Kameleontskål

www.velutipes.com
Sepon sieniopas

Kaunomaljakas

Melko harvinainen,
2013 melko yleinen!

Kaunomaljakas

Kaunomaljakas


Häkellyttävän kaunis laji. Kasvaa Etelä- ja Keski-Suomessa. Joskus ensimmäiset löytyvät jo maaliskuussa, mutta tavallisemmin huhtikuussa. Toukokuun alkupuoli on hyvää kasvuaikaa, kesäkuuhun mennessä sesonki on ohi.


Luonnossa kasvupaikkoja ovat ravinteikkaat kuusi- ja sekametsät, mutta nykypäivänä lajia löytyy helpommin ihmisasutuksen tuntumasta. Pihojen ja puistojen alueilla mm. marja- ja koristepensaiden lähettyvillä, multavalla maalla.


Oma ensilöytöni jäi niinkin myöhäiseksi, kuin 12.5.2013. Kasvupaikkana oli hylätty maalaistalon tontti havupuumetsän keskellä. Villiintynyttä pihamaata oli runsaasti, sen laitamilla sekapuustoa. Pihamaalla hoitamattomia marja- ja koristepensaita.


Kaunomaljakasta on pidetty melko harvinaisena lajina, mutta toukokuun alkupuolella 2013 havaintoja oli poikkeuksellisen paljon. Hyvä vuosi lajille.


Ei ruokasieni, mutta silmänruokaa laji tarjoaa.


Tuntomerkkejä:
Pienenä pallomainen, ulkopinta hyvinkin tummansininen, reuna sisäänkiertynyt. Sisäpuoli on jo nuorena voimakkaan keltainen. Kasvun myötä pallomaisuus säilyy pitkään, mutta aukko suurenee ja ulkopinnan väri haalistuu. Ulkopinnan väritys vaihtelee sinisen ja keltaisen välillä. Joskus siinä näkyy halkeilua. Maljan alapuolella malto on valkoista. Jalka on vaatimaton tai se puuttuu kokonaan. Täysikasvuinen kaunomaljakas voi kasvaa noin 4 cm leveäksi, korkeutta hieman vähemmän. Kookkaat ovat hauraita ja ohuita, usein reunoilta ratkenneita. Murtuvat helposti.

Kaunomaljakas

Melko harvinainen,
2013 melko yleinen!

Kaunomaljakas


Melko harvinainen,
2013 melko yleinen!

Muita samannäköisiä:
.


Kuvat ja tekstit © Seppo Kytöharju, Tampere
eppojoo @ hotmail.com


Melko harvinainen,
2013 melko yleinen!


L 2013-05-12 | K 2016-04-07

Paluu aloitussivulle

Suora linkki tälle sivulle:
http://www.velutipes.com/seponsieniopas/caloscypha_fulgens_sso.htm

Caloscypha fulgens

kaunomaljakas kameleontskål