Paluu aloitussivulle

www.velutipes.com
Sepon sieniopasCalocybe gambosa - Vårmusseron

www.velutipes.com
Sepon sieniopas

Kevätkaunolakki

Aihetta kevätretkeen
Ahvenanmaalle?

Kevätkaunolakki

Kevätkaunolakki


Ensimmäiset pienet kevätkaunolakit ilmaantuvat toukokuun loppupuolella. Varsinainen kasvukausi alkaa toukokuun viimeisellä viikolla tai kesäkuun alussa. Satokautta voi kestää juhannukseen saakka.


Harvinaisehko, kalkinsuosijaksi mainittu. Lajia löytyy lähinnä eteläisestä Suomesta, ainakin Tampereen korkeudelle saakka, jossa sillä on useita kasvupaikkoja. Runsaimmillaan perinteisesti Ahvenanmaalla ja Lounais-Suomessa. Kasvupaikkoja on väljissä valoisissa metsissä, metsän reunassa, laitumilla, puistoissa, pihoissa, joutomailla ja teiden varsilla. Yllättäen myös hieman hiekkaisella maalla, mäntyjen alla heinikossa ja nurmikolla.


Kevätkaunolakki tuntuu viihtyvän yhä enemmän lähellä ihmisvaikutusta ja sillä on puolensa; kasvupaikat on helpompi löytää, mutta aina ne eivät ole riittävän puhtaita.


Korvasienet ovat tietenkin keväällä oma lukunsa, mutta niin on myös kevätkaunolakki. Valitettavasti kevätkaunolakilla pääsevät harvemmat herkuttelemaan. Kevätkaunolakki on mainio ruokasieni, jota ei tarvitse esikäsitellä!


Tuntomerkkejä:
Lakin halkaisija on yleensä 5-10 cm, mutta joskus löytyy hieman isompiakin. Väri on vaalea, hieman harmahtava ja beigeen, keltaiseen vivahtava. Joskus hentoa roosaakin on havaittavissa. Lakki on ensin kuperan pallomainen, reunat alaskiertyneet ja lopulta laakea. Muoto usein hieman muhkurainen, epäsymmetrinen. Heltat ovat vaaleat ja hyvin tiheässä. Paksu malto on kiinteätä. Vaikka kevätkaunolakki on yleisilmeeltään matalan näköinen, sen vaalealla jalalla voi olla mittaa 10 cm. Jalka on tukeva, jopa 3 cm paksu, usein hieman epäsymmerinen. Laji kasvaa tiiviinä ryhminä, nauhamaisesti kehinä. Tuoksu on voimakas ja muistuttaa tuoreita entisaikojen jauhoja. Maku on miellyttävän jauhomainen.


Varottava sekoittamasta samannäköiseen nuorena jauhontuoksuiseen isorusokkaaseen Entoloma sinuatum, joka onneksi yleensä kasvaa vain syksyisin.

Kevätkaunolakki

Aihetta kevätretkeen
Ahvenanmaalle?

Kevätkaunolakki


Aihetta kevätretkeen
Ahvenanmaalle?

.


Kuvat ja tekstit © Seppo Kytöharju, Tampere
eppojoo @ hotmail.com


Aihetta kevätretkeen
Ahvenanmaalle?


L 2011-05-06 | K 2016-04-06

Paluu aloitussivulle

Suora linkki tälle sivulle:
http://www.velutipes.com/seponsieniopas/calocybe_gambosa_sso.htm

Calocybe gambosa

kevätkaunolakki vårmusseron