Paluu aloitussivulle

www.velutipes.com
Sepon sieniopasAgrocybe praecox - Tidig åkerskivling

www.velutipes.com
Sepon sieniopas

Kesäpiennarsieni

Sieni
Suomen suvessa.

Kesäpiennarsieni

Kesäpiennarsieni


Etelä- ja Keski-Suomessa ensimmäiset kesäpiennarsienet voi havaita toukokuussa. Yleisimmillään kesäkuussa. Kasvukausi jatkuu sään mukaan vaihdellen syksyyn saakka.


Kasvupaikkoja ovat pihat, puistot, joutomaat ja tienreunat tai muut vastaavat paikat. Laji tuntuu viihtyvän nurmikkoisilla paikoilla metsien ulkopuolella. Toisaalta laji suosii myös metsien avoimia paikkoja, joilla on käsitelty puutavaraa. Usein ihmisasutuksen vaikutuspiirissä. Joskus harvakseltaan vain muutamia, mutta varsinkin puujätelastukoissa hyvinkin suurina ja tiiviinä ryhminä, suorastaan massaesiintyminä.


Kesäpiennarsieni on ollut syötävä laji, mutta viime aikoina on ollut muunlaisiakin näkemyksiä. Syy allekirjoittaneelle on tuntematon.


Tuntomerkkejä:
Lakki on nuorena kupera, vanhempana laakea, jolloin sen halkaisija voi hyvinkin jopa 7 cm. Väri vaihtelee kosteuden mukaan: kosteammalla säällä keltaruskea ja kuivalla säällä vaaleampi. Muutoin sileä lakki halkeilee kuivalla säällä ja auringonpaisteessa. Heltat ovat aluksi vaaleat, vanhempana ruskeat. Jalka on vaalea, tasapaksu, solakka ja sen yläosassa roikkuu ohut, helposti rikkoutuva nahkamainen rengas.

Kesäpiennarsieni


Sieni
Suomen suvessa.

Kesäpiennarsieni


Sieni
Suomen suvessa.

Muita samannäköisiä:
Rikkakaulussieni, fliskragskivling, Leratiomyces percevalii
Valkopiennarsieni, vit åkerskivling, Agrocybe dura

Kuvat ja tekstit © Seppo Kytöharju, Finland
eppojoo @ hotmail.com


Sieni
Suomen suvessa.


L 2013-03-18 | K 2016-04-02

Paluu aloitussivulle

Suora linkki tälle sivulle:
http://www.velutipes.com/seponsieniopas/agrocybe_praecox_sso.htm

Agrocybe praecox

kesäpiennarsieni tidig åkerskivling