Paluu aloitussivulle

www.velutipes.com
Sepon sieniopasAgaricus arvensis - Snöbollschampinjon

www.velutipes.com
Sepon sieniopas

Peltoherkkusieni

Herkkusienistä
aikaisin.

Peltoherkkusieni

Peltoherkkusieni


Tampereen seudulla ja muuallakin eteläisessä Suomessa ensimmäiset ilmaantuvat jo toukokuun lopulla tai kesäkuun alussa. Kasvukausi voi jatkua vaihtelevasti loka-marraskuulle saakka. Laji harvinaistuu pohjoista kohti ja siellä kasvukausi alkaa myöhemmin.


Ne ensimmäiset löytyvät yleensä kaupunkien ja taajamien nurmikoilta, myöhemmin muualtakin. Nimestään huolimatta lajia ei juurikaan näe nykyajan pelloilla. Tiedän, että on nähty, mutta omalle kohdalle ei ole sattunut koskaan.


Ruokasieni, kunhan kasvaa puhtaalla paikalla, riittävän kaukana liikenteen ym. saasteista. Lämpiminä aikoina peltoherkkusienet valitettavasti toukkaantuvat usein jo nuorina.


Tuntomerkkejä:
Lakki on valkoinen, toisinaan hieman keltainen. Nuorena pinta on sileä, myöhemmin sileähkö, suomuileva tai halkeileva. Nuorena jämäkkä, tukeva, tiivis ja lakki on muhkuraisen pallomainen. Vanhempana lakki on laakea, halkaisija 10-15 cm, joskus enemmänkin. Heltat ovat ensin vaaleat, hieman harmahtavat, myöhemmin harmaanpunertavat ja lopulta tummanruskeat, näyttäen miltei mustilta. Jalka on valkoinen, vaurioituneista kohdista kellastuva. Täysikasvuisena pituus vaihtelee 5-15 cm välillä ja voi olla lähemmäs 3 cm paksu. Rengas sijoittuu jalassa keskiosan yläpuolelle. Nuoren sienen rengas on alapuoleltaan rataskuvioinen.

Peltoherkkusieni

Herkkusienistä
aikaisin.

Peltoherkkusieni


Herkkusienistä
aikaisin.

Samannäköisiä:
Muut herkkusienet (yleensä myöhäisempiä).


Kuvat ja tekstit © Seppo Kytöharju, Finland
eppojoo @ hotmail.com


Herkkusienistä
aikaisin.


L 2013-03-17 | K 2016-04-02

Paluu aloitussivulle

Suora linkki tälle sivulle:
http://www.velutipes.com/seponsieniopas/agaricus_arvensis_sso.htm

Agaricus arvensis

peltoherkkusieni snöbollschampinjon